top of page

Dorias minnesfond

TILL MINNE AV
TILL MINNE AV
danspedagogen-doria-york_svartvit.png

Doria York var aktiv som danspedagog i Luleå och länet i 50 år. 25 år av dem arbetade hon hos oss på Luleå Rytmik & Balettförening.  Många barn och vuxna har drillats på Dorias danskurser genom åren. Doria hade alltid glimten i ögat och förmågan att se och bekräfta alla sina elever.

Doria avled 25 september 2010 i en ålder av 88 år. Det var cancern som till slut tog hennes liv. I samband med hennes bortgång beslutade styrelsen på initiativ av Lotta Styvén, Dorias dotter att instifta en stipendiefond till Dorias minne.

Stipendiet har till uppgift att stödja/främja enskilda dansare och lärare i Luleå Rytmik & Balettförening. Kriterierna för att var aktuell som stipendiat är att man som danselev/lärare visat engagemang och talang och verkat som en bra förebild för andra dansare/lärare, samt vara av betydelse för föreningens utveckling.

Stipendiaten utses av en kommitté som består av styrelsemedlem, verksamhetsledare och utsedd lärare.  Stipendiet består av 2500 kr och ett inramat diplom med motiveringen till varför man fått stipendiet. Stipendiet delas ut i samband med föreningens föreställningar i slutet av vårterminen.

Vill du ge en gåva till Dorias minnesfond gör du det via bankgiro 439-2700
Stipendiat 2023

Saga Talludde

”Årets Doria York stipendiat är en danskonstnär som har imponerat på oss alla med sin dedikation och passion för dansen, och har verkligen visat vad som är möjligt när man har en brinnande vilja till att utvecklas. Tidigt kunde vi se hennes talang och ambition i dansen och med åldern har hennes tekniska och sceniska utveckling fullkomligt exploderat efter hennes hårda arbete i och utanför danssalen. Hon har inspirerat och imponerat på oss alla med sina färdigheter och genom sitt nyfunna engagemang som lärare har hon alltid som mål att hjälpa varje elev att utveckla sin
dans och sitt utryck. Som koreograf lägger stipendiaten en tanke bakom varje danssteg och detta utgör hennes starka dedikation för dans och koreografi. Hon har också visat en stark vilja att engagera sig i föreningen genom sitt nyanserade och kvalitativa engagemang i skapandet av sceniska produktioner.
Oavsett om hon tar sig ut i världen eller stannar här hos oss är hon utan tvekan en person som vi är otroligt stolta över, och vi är övertygade om att hon i framtiden kommer att
fortsätta inspirera och engagera med sitt konstnärskap!"

saga_edited.jpg
bottom of page